THE OSIJEK


THE OSIJEK

Coffee situacija u Osijeku

Nakon svih blogova, postova, coffee experienca, đirova, putovanja i obilaženja kojekakvih mjesta nekako uvijek zaboravljaš ono mjesto iz kojeg potječeš.

U mom slučaju to bi bio grad Osijek.


             Coffee situacija je zapravo kao u većini gradova gdje se ništa posebno ne izdvaja osim prosječne kave od one loše,
specialty coffee eventualno u rjetkim kućanstvima. Tu svaka priča završava ili?


                                               
U Osijeku se poslije rata moglo naći nekoliko raznih pržioničara kave, no jedan se posebno izdvajao- tvrtka Flatscher koja je jedno vrijeme
bila vrlo jaka navodno toliko da je zasmetala na tržištu vrlo jakom "Francku". Do 2010 g. situacija se naglo pogoršala. Mali pržioničari lagano nestaju,

                                                 
a tvrtka Flatscher završava u stečaju. Od barova s dobrom kavom spominjali su se legendarna Trica, Caffee bar Carmen u Donjem gradu i još neki,


no ništa ozbiljno se ne mijenja. Prvo ozbiljnije bavljenje kavom u gradu se pojavljuje sa San Francisco coffee houseom koji nudi "svoju" kavu San Francisco Jazz blend

koja je zapravo kao i većina drugih kava (vjerovatno oko 80% arabice i 20% robuste).
San Francisco prezentiran kao američki coffee house sa velikim izborom raznih latte-a s okusima (bijela kave zapremine oko 2 dl i s hrpom raznih okusa)
koji zapravo i nemaju nešto pretjerano veze s kavom. Ono što je dobro kod San Francisca je bio njihov standard (doduše loše pripremljene kave i ne educirano osoblje).
Uvijek su pripremali napitke koji isto izgledaju i imaju isti okus, a to je ono što je privuklo ljude.
Oko 2011. se u Osijeku otvara LOTUS bar koji je prvi put ponudio nešto ozbiljnije, drugačije, prvi "specialty" coffee.

Prvi je imao educirano osoblje što se tiče kave. U ponudi su bile oko 32 vrste koje su se izmjenjivale ovisno o godišnjem dobu i vremenu.
Kave su bile od kućne mješavine do premium i exclusiv kava (VIVAS Extravaganza 100% arabica), te kave iz raznih zemalja tipa Etiopija,
Brazil, Honduras, Indija, Cuba, Tanzanija, Puerto Rico. Cijene su se kretale između 7 do 20 kn po šalici.
U to vrijeme i Caffe bar Trica dovodi baristu da educira njihovo osoblje i počinju prva crtanja po kavi u gradu.
Oko 2013. se pojavljuje sve više barista, zaljubljnika u kavu i konobara koji znaju nešto o njoj.
Iste godine se otvara i prvi Coffe shop u Osijeku, Mirisi kave, sa školovanim baristima koji imaju SCAE diplomu.
 
Nakon toga ubrzo se organizira prvo Latte art natjecanje i otvara se American bar Dollar koji također nudi specialty kavu i ima educirano osoblje.
                                         
Kad se pomislilo da bi i u Osijeku mogla procvjetati tzv. "Specialty" coffee grana i kako će ljudi napokon prepoznati pravu kavu i prihvatiti takav način
pripreme, događaju se sasvim suprotne stvari. Lotus bar izbacuje kave s geogafskim podrijetlom iz ponude. S kućne mješavine 100% arabice
prelaze na komercionalni Vivas Baltazar, Mirisi kave se nakon samo 15 mj poslovanja zatvaraju, a educirano osoblje odlazi iz American bara te on po treći put mijenja svoju kavu.

Svi ti ljudi i konobari koji znaju nešto o kavi su više manje tu, ali je problem što ih nitko ne cijeni. Danas imamo prosječnu kavu koju prave
neki od tih ljudi i to ih izdvaja od one loše kave. Kad bi birali neke od lokala gdje bi sada mogli popiti kavu onda bi to bili The Kavana sa svojom


uvijek solidnom Lavazzom, Mr.Brown sa Pascucci kavom



 te u Donjem gradu Touch i Jelačić s Juliusom


(koji uz Stretto okupira grad) i možda trenutno na prvom mjestu caffe bar PRESSING koji jedini ima Illy kavu te ju gotovo uvijek jednako dobro prave.



 Lokal koji je tek nedavno iskočio je Bluea Angels na tenjskoj cesti. Ima tendenciju k najboljoj kavi u gradu s Franck 125y edition
samo kad bi još malo educirali svoje osoblje.





Svjetla točka kave u Osijeku bi mogao biti beer and coffe shop koji se otvara u sklopu dvorišta u American baru koji će nuditi specialty coffee koji prolazi kroz
moćni La Marzocco Strada espresso aparat. 

Ovo je tek subjektivno mišljenje jednog profesionalnog bariste o ukusima ne treba raspravljati te sami znate što vam najbolje odgovara.


Tko zna, vidjet ćemo ;)


Primjedbe

  1. Situacija u Slavoniji opcenito po pitanju kave je prilicno jednostavna. Needucirano osoblje, neodrzavanje espresso aparata i prosjecna ili ispod prosjecna kava.
    Cudno mi je da nitko ni ne pokusava stvoriti nekakav svoj blend po kojem bi bili jedinstveni.
    S druge strane sve vece firme koje se bave prodajom kave u RH daju aparate na koristenje. Ljudi koji otvaraju lokale su pretpostavljam preglupi da stave racunicu na papir. Kad bi kupili sami aparat i stvorili svoj blend cijena kave bi bila niza u odnosu na druge, ksva bolja, i najvaznijr zarada bi bila odlicna.
    To je moje skromno misljenje.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi