Tamper i tampiranje

 TAMPER i TAMPIRANJE


Ne, nije daper i nije sekusalno pomagalo kao što bi neki pomislili na prvu
(nisam osobno nikad vidio to, da ne bi bilo zabune =) ).




                                 
Ono što je u Star Wars-u Jediju svjetlosna sablja to je Baristu njegov tamper.

Postoji jako puno konobara, pa čak i barista, koji ne shvaćaju važnost tampera i
ne znaju ga pravilno koristiti.

                                                       





Naime tamper nam služi za pritiskanje mljevene kave u portafilteru. Ne možemo pritisnuti kavu kako
mi želimo jer jačina pritiska i cijeli postupak tampiranja nam se odražava u šalici, što je
posebno izraženo kod Arabice tj. kod osjetljivijih (finijih) kava.
Bitno je što ravnomjernije pritisnuti kako bi voda prošla kroz cijelu "pogačicu"
kave i donijela pun potencijal ekstrakciji u šalici.
                                      


Voda je po svojoj prirodi lijena i uvijek traži lakši način i put prolaska,
pa tako i kroz kavu u našem portafilteru, odnosno ako imamo krivo tampiranje
voda će prolaziti tamo gdje ima manje kave i dogodit će nam se prebrza ekstakcija.
Isto tako ako je i preslabo pritisnemo, što jako puno konobara radi- samo
"pomiluje" ispolira kavu u zraku s tamperom.
 
                                                                   


Ako prejako pritisnemo kavu, vodi će biti teže proći te nam se događa prespora ekstrakcija.
Taj postupak se naziva over-tamping.

Nakon takvih tampiranja ekstakcija će rezultirati u šalici s preizraženom kiselinom, gorčinom
i pepelastim aromama što nikako ne želimo u svom espressu koji mora biti izbalansiran.

Postoje razne teorije o točnoj jačini tampiranja što su o meni gluposti.
Jednostavno ne treba milovati kavu niti je treba ubiti od tampiranja.
Jedan snažan, kratak prtisak i to bi trebalo biti to, a kako smo tampirali
najbolje će nam reći naša šalica.


Postoje razni tamperi i proizvođači tampera. Koji je najbolji?!

Važan faktor je "baza" tampera koji bi trebao biti od nehrđajučeg čelika.
Postoje flet tamperi tj. sa ravnom "bazom", Convex tj. koji je izbočen prema van,
pa čak i kontara konveksni. Neki proizvođači nude tzv. „click“ tampere koji kad
dosegnu pritisak od 20 kila popuste i kliknu. Postoje rebrasti, ovakvi, onakvi....
No i dalje ne mogu izdvojiti najbolji jer velik utjecaj na savršenu ekstrakciju
također imaju i sita te aparati za kavu.





Dakle, dolazimo do zaključka nakon cijele lekcije da je Barista Jedaj modernog doba za caffe aparatom!





Primjedbe

Popularni postovi